22. aug 2018

Taasiseseisvumispäev ja nimelised pingid


Ühel kunagisel kogukonna koosolekul sai välja öeldud mõte, et meie piirkonnas võiks olla ka mõni ilus hommikusündmus. Eesti Vabariigi aastapäev 24. veebruaril tundus siis inimestele liiga külm kodust välja tulemiseks, aga 20. august jäi mõttena õhku. Nüüd, mil oleme valmis saanud võidutule altari ning infostendi*, mis ühtlasi on ka Kääpa kogukonna kingitus Eesti Vabariigile, tundus just õige hetk kunagine mõte teoks teha. 

Valminud infostend
Ei pea olema midagi suurejoonelist – laulame koos hümni, tuletame meelde päeva tähtsuse ja joome hommikukohvi – oli meie esialgne plaan. Aga mõtlesime ka paarile ilusale pingile, mis võidutule altari juures istumiseks olla võiks. Esialgu tundus, et pingid jäävad ootama mõnd tulevikuprojekti. Aga kui välja sai käidud mõte muuta pingid nimeliseks, jõudsime järelduseni, et ka need tuleb valmis saada 20. augustiks. Kõige keerulisem oligi leida rahastus, sest projekti kirjutada polnud enam võimalik, seega jäime lootma annetustele. Tegime korjanduspurgi, mille viisime Kääpa kauplusesse. Aitäh nendele inimestele, kes oma panuse sinna jätsid. Lisaks korjanduspurgist saadule oli meil ka kaks suuremat annetajat - Aivar Kokk ja Annika Oras. Aitäh ka neile.

Taasiseseisvumispäeva hommik oli ilus ja karge, mil õhus oli tunda juba sügist. Inimesed kogunesid rahvamaja juurde mäele. 

"Mu isamaa, mu õnn ja rõõm"
Laulsime hümni ning vallavanem rääkis päeva tähtsusest ning süütas küünla võidutule altaril. 

 
Seejärel aga jõudis kätte hetk, mis oli täis üllatust! Mäele kogunedes oli inimestel silmis ootusärev pilk - kaks pinki**, mis kaetud kaltsuvaipade ning lillekimpudega - see peab ju midagi ometi tähendama!
Meie kogukonnas elab kaks väga tegusat prouat, kellega seostavad kindlad märksõnad, mis neid iseloomustavad.
Viivi Lani, kes on meie ajalugu hoidnud juba 54 aastat. Õpetades, uurides, innustades, kogudes, kirjutades ja jutustades – kohaliku ajaloo talletaja. 

Õpetaja Viivi Lani
Linda Olmaru, kellega käivad kaasas isamaalisus, traditsioonid, väärtused, eesti keele hoidmine, Anna Haava ning Kasakamaja – kultuuripärandi kandja.
Näitlejanna Linda Olmaru
Hommikut jätkasid Karmo ja Ingel Liis Palamuse Laulustuudiost ning lõpetuseks ootas kohv ja puder.

Taasiseseisvuspäeva pidulik hommik sündis Kääpa Ühistegevuse Seltsi, Kalevipoja Koja ning Halliku Maanaiste Seltsi koostööna. Koos toimetades jõuab rohkem!

Linda Olmaru on Halliku Maanaiste Seltsi juhatuse liige. Palju õnne mõlemale vanaprouale! Maanaised rõõmustavad!

*tulealtari tulealuse ning infostendi valmimist toetas kohaliku omaalgatuse programm
**pingid valmistas OÜ Mäerand Grupp
Hommiku jäädvustas Annika Oras.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar