5. mai 2018

Kes on maanaised?


Maanaised elavad maal. Peaaegu. Ning kuuluvad Halliku Maanaiste Seltsi. Maanaised on julgelt tagasihoidlikud, rõõmsameelsed ning hakkamist täis. Kõike seda on toimetamiseks vaja, sest maal millegi korda saatmine osutub vahel parasjagu keeruliseks. On kivisid ja kändusid, mis teevad ühise teekonna mõnikord raskeks. On liialt kiireid laskumisi ja ränki tõuse, mille läbimiseks aega tarvis. Kuid on ka soodsat pärituult, mis teekonna lihtsaks teeb ning häid sõnu kordaläinud tegude puhul. Seega, maanaine on üks südikas olevus, kes kõige sellega hakkama peab saama.
Südikad maanaised asutasid seltsi 1937. aastal, mil siseministri otsusel kanti Halliku Maanaisteselts 20. veebruaril Siseministeeriumi Üldosakonna ühingute, seltside ja nende liitude registrisse numbri all 5262.
Asutajaliikmeid oli kaheksa: Linda Mihkelson (esinaine), Marta Avasoo, Salme Laumets, Anna Luka, Alma Nõmm, Klara Saar, Linda Ude ja Erika Vernomasing. Enamjaolt oli tegemist ümberkaudsete tublide taluperenaistega, lisaks nendele oli ka kooliõpetajaid.
Seltsi eesmärgiks sai maarahva kodumajanduse edendamine ning naiste kultuurilise ja majandusliku olukorra parandamine. Küllap kohalikud maanaised tundsid endas indu ja jõudu kohaliku elu heaks midagi ära teha, sest ümberringi olid olemas põllumeeste seltsid, haridusseltsid, spordiseltsid, karskusseltsid. Ja puudu olev maanaiste selts loodi Hallikule.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar